Webinar: Wijziging van splitsingsakten: notariële aandachtspunten en de gevolgen van het Sint Martinushofarrest
Hoewel bij een splitsing een grote mate van zorgvuldigheid in acht zal worden genomen, kunnen zich in de praktijk op een later moment verschillende situties voordoen waarin het wenselijk (of noodzakelijk) is de akte van splitsing te wijzigen. Het wijzigen van de akte van splitsing staat in deze cursus centraal; wat zijn de belangrijke aandachtspunten in de notariële praktijk? En wat zijn de gevolgen van het Sint-Martinushofarrest voor de werkwijze?
Nadat kort wordt stilgestaan bij de basis, zal uitgebreid aandacht worden besteed aan het arrest van de Hoge Raad van 24 februari 2023 (Sint-Martinuskerk). Tot dat moment werden in Nederland akten van splitsing op twee manieren gewijzigd: met medewerking van álle appartementseigenaars, of met medewerking van het bestuur (uitgaande van een besluit genomen met ten minste 80% van de stemmen), ook wel 'spoor 1' en 'spoor 2' genoemd. Hierbij werd veelvoudig gebruik gemaakt van het 'eenvoudigere' tweede spoor. Met haar arrest van 24 februari 2023 heeft de Hoge Raad deze mogelijkheid flink beperkt, maar had dit niet anders gekund?
Onderwerpen die de revue passeren zijn onder meer:
- Wanneer is wijziging van de akte van splitsing noodzakelijk?
- Tijdelijke wijzigingen: ook wijziging van de akte?
- Vereisten voor wijziging van de akte van splitsing
- Het Sint-Martinusarrest en de gevolgen hiervan
- Vervangende machtiging
Docente mr. dr. Claudia Siewers gaat—als expert op het gebied van appartementsrechten—in op deze laatste vraag. Bij deze cursus ontvangt u ook een artikel van haar hand waarin zij ingaat op de wetsgeschiedenis, het arrest van de Hoge Raad en de literatuur die sindsdien over dit onderwerp is verschenen.
Cursusmaterialen
Bijgaand bij dit on-demand webinar is een handout van de PowerPointpresentatie alsook enkele documenten die ter beschikking worden gesteld via ons kennisplatform Via Juridica. Hiermee kan worden ingelogd met dezelfde inloggegevens als voor uw MijnFBN-account.
Praktische informatie
Dit live webinar vond plaats op donderdag 6 maart 2025.
Tijd: 15:00 - 17:00 uur.
Aantal PE: 2
Prijs: € 225,- excl. btw
Doelgroep: (kandidaat-)notarissen en notarisklerken gespecialiseerd op het gebied van onroerend goed. Dit webinar is tevens geschikt voor woningcorporaties en haar medewerkers.
Beschikbaarheid
Dit webinar is 3 maanden te bekijken vanaf het moment van inschrijven in Webinargeek (het platform waarmee wij onze webinars aanbieden). Zodra u het webinar aanschaft wordt u per mail uitgenodigd zich in te schrijven.
Voor het toekennen van PE-punten na het kijken van een webinar moet het webinar voor minimaal 90% zijn gevolgd. Zorgt u daarom dat u uw persoonlijke kijklink (via de mail ontvangen) gebruikt om het webinar te openen en te bekijken, zodat wij uw persoonlijke kijksessie kunnen meten. In het geval dat het webinar on-demand is, kunt u een stuk kijken en het webinar op een ander moment verder kijken. Zodra u 90% van het webinar hebt bekeken ontvangt u een geautomatiseerde bevestiging hiervan..
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Educatie van FBN Juristen via 088-2222123 of info@fbn.nl. Op dit webinar zijn de algemene voorwaarden van toepassing.