Door bestaan van levenstestament ziet kantonrechter geen reden om bewind uit te spreken
De kantonrechter te Den Bosch heeft op 16 maart 2015 geoordeeld dat gezien de verklaring van de notaris die een notarieel levenstestament opstelde voor zijn cliënt, de kantonrechter geen reden tot twijfel had dat deze cliënt zeer bewust twee dochters in zijn levenstestament als zijn gemachtigden heeft aangesteld. De andere kinderen waren daarin niet gekend. De twee zoons hebben later een verzoek ingediend tot het instellen van een meerderjarigenbewind, waarin wordt voorgesteld om de zoons te benoemen tot bewindvoerders.
De kantonrechter heeft het volgende overwogen:
Voldoende aannemelijk is geworden dat rechthebbende thans als gevolg van zijn lichamelijke en geestelijke toestand niet in staat is ten volle zijn vermogensrechtelijke belangen waar te nemen. Rechthebbende heeft een volledige volmacht gegeven aan zijn dochters. Gelet op deze volmacht is er in beginsel geen reden om bewind uit te spreken. Er zijn omstandigheden denkbaar waaronder het, ondanks een volledige volmacht, wel aangewezen is om bewind uit te spreken. Van dergelijke omstandigheden is niet gebleken. Dat de onderlinge verhoudingen tussen de kinderen van rechthebbende verstoord zijn acht de kantonrechter onvoldoende grond om een bewind in te stellen.
De kantonrechter wijst het verzoek tot instelling van bewind af.
In deze zaak hield de kantonrechter duidelijk rekening met de inhoud van het levenstestament. Het is dan ook van belang dat de kantonrechter wéét van het bestaan van een levenstestament. Dit pleit ervoor een levenstestament in te schrijven in het Centraal Levenstestament Register (CLTR).
De gemachtigde zit immers niet per definitie bij de personen die worden gehoord als een verzoek wordt ingediend om een meerderjarigenbewind in te stellen, zo blijkt uit de Aanbevelingen meerderjarigenbewind van het Landelijk Overleg Vakinhoud Civiel en Kanton (LOVCK) http://www.rechtspraak.nl/procedures/landelijke-regelingen/sector-kantonrecht/richtlijnen%20kantonrechtspraak/pages/default.aspx.
Als een gevolmachtigde zijn taak niet goed uitoefent, heeft de kantonrechter geen wettelijke middelen om de gevolmachtigde te ‘helpen’, tips te geven, hem te begeleiden. In België en Duitsland heeft de rechter die bevoegdheid wel. In Nederland zal de kantonrechter bij voorbeeld kunnen grijpen naar het middel van curatele, maar als in het levenstestament staat vermeld dat de volmachtgever dezelfde persoon die gemachtigde is als curator wenst, dan moet de rechter daaraan gehoor geven (art. 1:383 lid 2 BW), tenzij gegronde redenen zich daartegen verzetten. Dit laatste zou het geval kunnen zijn als de kantonrechter verwacht dat de beoogde curator inderdaad niet tegen zijn taak is opgewassen of dat de verhouding tussen de kinderen sterk verstoord zal worden. In dat geval wordt wel een buitenstaander tot curator benoemd.
Bovenal geldt: wanneer de levenstestateur in zijn levenstestament heeft verwoord waarom hij A wel, maar B niet als curator wenst, zal de kantonrechter daar rekening mee zal houden, tenzij er gegronde redenen zijn om toch anders te beslissen.
Rechtbank Oost-Brabant 16 maart 2015, nr 3276506, ECLI:NL:RBOBR:2015:1548
N.b. Let op dat een enkele Rechterlijke Zwaluw nog geen Levenstestamentenzomer maakt! Mede gezien het feit dat waarschijnlijk nog niet alle kantonrechters bekend zijn met het levenstestament.
Het levenstestament in theorie en praktijk, volg onze praktische cursus met tekstvoorbeelden!
In deze studiebijeenkomst worden de juridische kaders en de praktische uitwerking van het levenstestament behandeld.
Er wordt onder meer ingegaan op eisen die de banken aan volmachten stellen, de verschillen tussen volmacht en opdracht en de ondernemersvolmacht die bijdraagt aan de continuïteit van de onderneming.
De studiestof wordt concreet gemaakt met voorbeelden van teksten per deelonderwerp.
Materiaal voor uw lezing aan particulieren
Een lezing geven aan uw cliënten over de voordelen van een levenstestament? Maak gebruik van ons servicepakket (PowerPoint, folder voor particulieren en informatiemap/studiemap voor degene die de lezing geeft)!