Dé Dag voor het Notariaat 2021 – *5e editie*
Navigeer direct naar: Programma | Workshops | Praktische informatie | Inschrijven

“Het is voor mij geen keuze of ik er wel of niet bij ben, als je in
het notariaat werkt moet je hier gewoon bij zijn!”
André van Huffelen, Senior paralegal vastgoed NautaDutilh N.V., deelnemer aan deze dag in 2020

Uw dagvoorzitters
Mr. L.E. (Laura) Welkers is managing partner bij FBN Juristen. Zij studeerde Nederlands, Notarieel en Fiscaal recht aan de UvA en is sinds 2004 verbonden aan FBN als fiscaal adviseur (specialisatie WBR en SW). Zij is mede-oprichter, directeur en fiscaal hoofdredacteur van de notariële kennisbank Via Juridica, mede-eigenaar van fbn-elearning.nl, publiceert regelmatig en is co-auteur van fiscale onderdelen van de Handboeken voor het Notariaat.
Programma (10:00 – 16:30 uur)
3 Plenaire sessies
In de ochtend vinden drie plenaire sessies plaats (30 minuten per sessie). De eerste plenaire sessie is bekend:
- Hoe komt verdwenen vermogen terug in de nalatenschap? Tools voor het notariaat
Sprekers: mr. Joost Diks en mr. Edith Schnackers, advocaten bij Advocaten Familie- & Erfrecht en docenten familie- en erfrecht.
Het notariaat zal de komende jaren meer en meer geconfronteerd worden met nalatenschappen waar vermogen uit verdwenen blijkt te zijn. Tijdens leven van erflater blijkt het vermogen door toedoen van anderen ernstig geslonken. Hoe verhoudt deze problematiek zich tot het levenstestament? Welke transacties zijn ongedaan te maken? Wanneer bestaat er recht op rekening en verantwoording en wanneer niet? Wat is de positie van de executeur, de vereffenaar, de erfgenamen en de legitimaris? De twee doorgewinterde erfrechtadvocaten Edith Schnackers en Joost Diks praten u bij over dit onderwerp en zullen betogen dat er bij verdwenen vermogen niet alleen een rol voor de advocatuur maar ook voor het notariaat is weggelegd.
Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het programma, maar de eerste workshops zijn reeds bekend. U kunt zich alvast inschrijven voor deze dag, in dat geval krijgt u voorrang bij het kiezen van de workshops zodra de indeling bekend is.
- Wwft – onderzoek herkomst middelen
Spreker: mr. Anja van Meurs: zelfstandig notarieel jurist, adviseur en docente op het gebied van vennootschapsrecht en de Wwft.
Als één onderdeel van Wwft- cliëntenonderzoek de gemoederen in de notariële praktijk bezig houdt, dan is het wel het onderzoek naar de herkomst van de middelen die bij een transactie worden gebruikt. Hoever moet je gaan? Wanneer wordt voldaan aan de Wwft? In deze workshop staat dit deel van het cliëntenonderzoek centraal. Vragen kunnen van te voren worden ingediend.
- Notariële aandachtspunten bij personenvennootschappen
Spreker: prof. mr. Hylda Boschma, hoogleraar Ondernemingsrecht Rijksuniversiteit Groningen
In de dagelijkse praktijk krijgt de notaris te maken met zeer uiteenlopende vragen over de maatschap, vennootschap onder firma en de commanditaire vennootschap. In deze workshop wordt op een aantal van deze vragen ingegaan, waaronder de kwalificatievraag (is het samenwerkingsverband een maatschap of een v.o.f?). Ook aandachtspunten bij de vastgoed-CV worden besproken.
- De notaris op klompen: onmisbare agrarisch-rechterlijke actualiteiten voor het notariaat.
Spreker: prof. mr. Jeroen Rheinfeld, partner bij FBN Juristen, docent agrarisch recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen en bijzonder hoogleraar agrarisch recht aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Het agrarisch recht is een generalistisch specialisme: ‘mainstream’ en alledaagse notariële onderwerpen en leerstukken vanuit het familie(vermogens)recht, het ondernemingsrecht en het registergoederenrecht komen, zowel civiel als fiscaal, samen in dit voor iedere notaris uitdagende en (commercieel) interessante rechtsgebied. De ‘agrarische saus’ maakt deze onderwerpen bijzonder, maar zeker niet onbereikbaar voor de niet of niet volledig agrarisch geschoolde notarieel jurist. In deze workshop leert u de belangrijkste agrarisch-rechtelijke principes herkennen en begrijpen, past u deze leerstukken toe en bent u in staat verbindingen te leggen tussen uw algemene en uw (toekomstige) agrarische praktijk. Kortom: deze notarieel-juridische klomp past iedereen!
- Dynamiek in samengestelde gezinnen
Spreker: mr. Pauline Schonewille-van Diest, geregistreerd MfN-mediator en familieadviseur
Spiegeltje, spiegeltje aan de wand… wie is de mooiste van het land? En wie wordt door de erflater het best verzorgd achtergelaten: de nieuwe partner, of zijn kinderen? De mooiste uitkomst zou zijn: zowel de partner als de kinderen. Patchworkfamilies en nieuwe gezinsverhoudingen kunnen zorgen voor een heleboel trammelant, zowel voor als na het overlijden. In deze (interactieve) workshop wordt aan de hand van enkele veel voorkomende samengestelde gezin-situaties de dynamiek daarachter geschetst, en gezocht naar mogelijke oplossingen. Wat denkt u bijvoorbeeld van deze: volgens zijn nieuwe vrouw had haar Jan hooikoorts, dus wat haar betreft absoluut geen bloemen op de kist. Maar de kinderen gingen vroeger elke zaterdag met papa rozen kopen op de markt, dus dat lijkt hen zo passend voor het afscheid. Geen bloemen of toch rode rozen op de kist: wat zal de uitslag zijn?
- Praktijkervaringen met de Wet differentiatie overdrachtsbelasting: wat is inmiddels duidelijk en waar schiet de regeling (nog) tekort?
Spreker: mr. Roel de Jong, werkzaam bij FBN Juristen als notarieel en fiscaal jurist / wetenschappelijk medewerker
Nieuwe wetgeving roept nieuwe vragen op. Het notariaat heeft dit aan den lijve ondervonden als het gaat om de aangepaste regeling van de overdrachtsbelasting sinds begin dit jaar. Tijdens deze workshop wordt besproken wat is geleerd uit praktijksituaties die zich in de afgelopen negen maanden hebben voorgedaan. Wat is inmiddels duidelijk, waar zitten (nog steeds) onduidelijkheden of knelpunten en in welke situaties heeft de staatssecretaris hardheidbeleid toegepast? Tijdens de workshop we leren van de casuïstiek die zich reeds heeft voorgedaan en beantwoorden we misschien alvast de vraag van morgen.
Elke eerste deelnemer betaalt € 550 excl. btw. Let op: ook dit jaar geldt ook een collega-korting! Elke volgende deelnemer van dezelfde kantoorvestiging betaalt € 345 excl. btw.
Deze prijzen gelden ook in geval van online deelname (indien dat gezien de corona-maatregelen op dat moment nog van toepassing is).
Op deze dag kunt u 5 PE punten behalen (KNB, SOMN). Voor PE-punten van EPN, RB, NOB, NOvA/PO verstrekken wij op aanvraag een deelnamecertificaat.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Lisanne van Noorle Jansen van FBN Juristen via 088 – 22 22 123 of info@fbn.nl. Op De dag van het notariaat zijn de algemene voorwaarden van toepassing.
Benieuwd naar eerdere edities van deze dag? Bekijk hieronder de aftermovie van 2019!