Dé Dag voor het Notariaat 2024 – *8e editie*
Programma van De Dag voor het Notariaat (20 sept 10:00 – 16:30 uur)
Een aantal onderdelen is reeds bekend. Het programma wordt continu aangevuld.
In de ochtend vinden drie plenaire sessies plaats (40 minuten per sessie) en in de middag kunt u een keuze maken uit een veelheid aan workshops/sessies! Deze duren elk ongeveer 50 minuten.
Ochtend (10:00 – 12:00): Drie Plenaire sessies
1. Genealogisch onderzoek en het opsporen van erfgenamen
Spreker: K. (Klaas) Zondervan, onderzoeker en expert van het RTL4-programma ‘De Erfgenaam’
Het is een onderbelicht vakgebied in de Lage Landen, de ‘Erfrechtelijk genealoog’, ‘Généalogiste successoral’ (Frankrijk), ‘Probate Genealogist’ (Angelsaksische landen) of ‘Erbenermittler’ (Duitsland). Toch is de opsporing van erfgenamen essentieel voor het kunnen afwikkelen van een nalatenschap. Met de toenemende verscheidenheid in de samenstelling van onze samenleving, de reislustigheid van wereldburgers, het koloniale verleden van Nederland en de emigratiegolven van de jaren ’50 en ’60, is erfgenamenonderzoek voor het notariaat een ware uitdaging geworden. In deze presentatie passeren interessante casus de revue en worden enkele handreikingen gedaan.
2. De (on)mogelijke inzet van kunstmatige intelligentie bij de rechtspraak
Spreker: mr. dr. M. (Manuella) van der Put, raadsheer bij het Hof ‘s-Hertogenbosch, team strafrecht
Tijdens haar promotietraject heeft Manuella van der Put onderzoek verricht naar de toepassing van kunstmatige intelligentie in de rechtspraak. In deze sessie deelt zij haar bevindingen en biedt zij inzicht in vragen zoals: wat houdt kunstmatige intelligentie in de rechtspraak precies in? Wat zijn de mogelijkheden en beperkingen van kunstmatige intelligentie, en wat zijn de risico’s en kansen van het gebruik ervan? Deze sessie dient als inspiratiebron voor het notariaat waarbij u wordt uitgenodigd om na te denken over hoe kunstmatige intelligentie kan worden toegepast in uw praktijk.
3. Goed beslag(en) ten ijs in het notariaat: de notaris en beslag
Spreker: mr. dr. S. (Sander) Steneker, universitair hoofddocent burgerlijk recht Radboud Universiteit Nijmegen
De notaris kan vanuit verschillende hoeken te maken krijgen met beslag: bij derdenbeslag onder de notaris, bij transport van een beslagen goed, of bij verdeling van de opbrengst van een beslagen goed. Uw spreker (auteur van de Asser over beslag en executie) wordt met grote regelmaat gebeld met vragen hierover. Op 20 september 2024 neemt hij de meest gestelde vragen en de meest voorkomende misverstanden met u door.
Middag (12:00 – 16:30): Workshops/Sessies
De indeling van de workshops vindt u hieronder verdeeld per workshop ronde.
Workshop ronde 1
Spreker: mr. dr. T.F.H. (Theo) Reijnen, universitair docent aan de VU en werkzaam bij FBN Juristen.
De 90/10 gerechtigdheid tot de huwelijksgemeenschap is mogelijk, maar niet onbeperkt, zo blijkt uit recente jurisprudentie. Maar wat betekent dat in de praktijk?
De spreker zal ingaan op de kansen en risico’s die de ongelijke verdeling biedt. Hierbij wordt zowel aandacht besteed aan het huwelijksvermogensrecht alsook de erf- en schenkbelasting.
Spreker: mr. dr. L. (Laurens) de Hoog, kandidaat-notaris bij de praktijkgroep Real Estate.
Welke stappen moeten worden doorlopen als een VvE haar appartementencomplex als geheel wil verduurzamen? En waar begin je? In deze workshop wordt een stappenplan opgesteld. We doorlopen de benodigde besluitvorming, de te sluiten contracten en notariële akte(n). U ben na het volgen van deze workshop in staat om VvE’s proactief te adviseren over de wijze waarop VvE’s de gewenste verduurzaming kunnen verwerkelijken.
Spreker: mr. J. (Jeroen) van der Weele, notaris in Lelystad (Hak & Rein Vos Notarissen, sectie ondernemingsrecht), buitenpromovendus Radboud Universiteit.
Rechtspersonen hebben organen en die organen nemen besluiten. Voor een geldige besluitvorming gelden vormvoorschriften, op grond van de wet en/of de statuten.
De vormvoorschriften kunnen betrekking hebben op de wijze van bijeenroeping, maar ook op de vergadering zelf (moet het persé fysiek?). Ook kunnen bepaalde besluitvormingsbevoegdheden aan een orgaan zijn toegekend, maar wat nu als het verkeerde orgaan het besluit heeft genomen? Is er dan wel een besluit? Of is het nietig of vernietigbaar?
Recent is ook de Wet digitale algemene vergadering privaatrechtelijke rechtspersonen aan de Tweede Kamer aangeboden. Deze wet geeft onder meer regels voor besluitvorming op elektronische wijze. Met deze wet is beoogd tegemoet te komen aan de wens om (ook) digitaal te kunnen vergaderen. Maar of een digitale vergadering wel zo handig is … ?
Spreker: mr. B. (Bart) Versteeg, sinds 2004 werkzaam als notaris bij VHN Notarissen en van eind 2017 tot 2022 bestuurslid van de KNB met IT en procesoptimalisatie als aandachtsgebied
Duik dieper in de wereld van AI binnen het notariaat! Deze workshop biedt een praktische kijk op hoe kunstmatige intelligentie jouw notariële werkzaamheden kan verbeteren. Van het automatiseren van repetitieve taken tot het analyseren van gegevens voor geïnformeerde beslissingen, leer hoe je AI effectief kunt inzetten in jouw praktijk. Of je nu een doorgewinterde notaris bent of nieuwsgierig naar de mogelijkheden van AI, deze workshop biedt waardevolle inzichten en praktische tips om jouw kantoor naar een hoger niveau te tillen in deze tijd van digitale transformatie.
Spreker: mr. E.M. (Els Marie) van Amersfoort is sinds oktober 2022 als notarieel jurist werkzaam bij FBN Juristen.
In de praktijk wordt regelmatig gebruik gemaakt van tweetrapsmakingen. Een tweetrapsmaking kan worden ingezet om de vererving te sturen of vanuit fiscale overwegingen. Het is belangrijk om bij het gebruik van een tweetrapsmaking alle fiscale gevolgen goed in kaart te brengen.
In deze workshop komen de fiscale aspecten van de tweetrapsmaking aan bod. Onder meer wordt behandeld hoe de aangifte erfbelasting voor de bezwaarde en de verwachter wordt gedaan (o.a. toepassing vrijstellingen), de fiscale gevolgen in de situatie dat de erflater, de bezwaarde of verwachter in het buitenland woont en waar u alert op moet zijn als tot het tweetrapsvermogen een aanmerkelijk belang behoort.
Sprekers: M. (Merel) van Beekum, Custom Succes Manager bij UBO Agency & L.E. (Laura) Welkers, managing partner bij FBN Juristen
Als notaris bent u niet alleen juridisch expert, maar ook ondernemer. In deze rol komen er uitdagingen op uw pad die niet perse juridisch van aard zijn. Zo krijgt u te maken met bijvoorbeeld het personeelsbeleid, innovatiemogelijkheden, prijsstrategieën, de missie, visie en het imago van uw kantoor. De wereld waarin we leven verandert snel. Bent u klaar voor de toekomst? Heeft het kantoor voldoende onderscheidend vermogen? Waarom zouden klanten voor u kiezen? En waarom zouden talentvolle werknemers bij u willen werken?
In deze sessie gaan we dieper in op deze vragen en gaan we met speeddates aan de slag om te ontdekken hoe u ervoor zorgt dat uw notariskantoor klaar is voor de toekomst, zodat u onderscheidend bent voor klanten én werknemers. Doe mee en groei als ondernemer!
Workshop ronde 2
Spreker: mr. Roel de Jong, werkzaam als belastingadviseur en Estate Planner bij Watermill Tax & Legal en daarnaast actief als docent overdrachtsbelasting aan de Universiteit Utrecht en docent schenk- en erfbelasting aan de Vrije Universiteit Amsterdam.’
Vraagstukken op het gebied van de schenk- en erfbelasting zijn aan de orde van de dag in de notariële praktijk. Tijdens deze bijeenkomst bespreken we diverse casusposities en stellingen over de (quasi-)wettelijke verdeling, het herroepen van schenkingen, bedrijfsopvolging, schenken uit de BV en meer. Wat voor de een vanzelfsprekendheid is, is voor de ander een bijzonderheid, en vice versa. Daarom bent u van harte uitgenodigd uw visie op de diverse stellingen te delen en verdedigen. Dan wordt de bijeenkomst nog interactiever en praktijkgerichter.
Spreker: mr. I.M. (Ilse) Steijaert, studeerde aan Radboud Universiteit en is in 2017 aan de slag gegaan als kandidaat-notaris in de vastgoedpraktijk. Sinds 2022 is Steijaert werkzaam bij FBN Juristen als notarieel jurist
Verkoper verkoopt een stuk grond aan koper ‘tot aan het hart van de heg’. In de leveringsakte is, zonder nadere omschrijving, de kadastrale grens als erfgrens opgenomen. Het hart van de heg ligt echter een meter verder dan de kadastrale grens. Is koper nu eigenaar geworden van het stuk grond tot aan het hart van de heg of tot aan de kadastrale grens? In deze workshop staan discrepanties tussen kadastrale grenzen en feitelijke perceelsgrenzen centraal. Wat zijn de gevolgen bij verkoop? Hoe gaan we om met deze uitlegkwesties?
Spreker: mr. M. (Martien) Hofland
Uw cliënt wil zo snel en efficiënt mogelijk een BV ontbinden en u weet hoe, toch? Verspil geen onnodige tijd aan (gratis) advies en uitzoekwerk en houd het eenvoudig voor uw cliënt: in 3 vragen naar een praktisch advies.
Sprekers: Lilian van den Berg en Sofie Verburg, trainsters in communicatie en trainingsactrices
Tijdens deze sessie krijgt u de mogelijkheid om te onderzoeken hoe lastig gedrag beïnvloed kan worden, zodat het wordt “omgebogen” naar effectief gedrag. De trainers zullen herkenbare situaties spelen waarin u kunt zien hoe zo’n lastig gesprek kan verlopen. Het verloop van de situatie wordt veranderbaar onder invloed van de aanwijzingen van de deelnemers. De trainers spelen steeds opnieuw met de aanwijzingen van de deelnemers totdat de situatie op een wenselijke manier verloopt. De workshop geeft u inzicht in verschillende communicatiestijlen. De werkwijze is dynamisch, vermakelijk en licht, en er worden handvatten aangereikt voor de dagelijkse praktijk.
Spreker: mr. A. (Anja) van Meurs, al meer dan 20 jaar werkzaam als zelfstandig notarieel jurist. Zij adviseert, doceert en publiceert op het gebied van ondernemingsrecht en sinds de wetswijziging in 2018 ook op het gebied van de Wwft.
Het cliëntenonderzoek moet ‘risicogebaseerd’ worden uitgevoerd. Wat betekent dit concreet voor het beleid en de checklists? Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk gaan we nader in op de vraag: hoever moet ik gaan? Alvast een tip van de sluier van het antwoord: meer waar het moet maar, net zo belangrijk, minder waar het kan!
Workshop ronde 3
Spreker: mr. J. (Jasper) Nobel, kandidaat-notaris bij Van Grafhorst notarissen in Utrecht
De cliënt hoopt dat de verklaring van erfrecht snel wordt afgegeven. Maar er kan veel onduidelijk zijn. Dat maakt het werk interessant en soms ook lastig. In deze workshop wordt stilgestaan bij ongeboren erfgenamen, tegelijk overleden echtgenoten, tweetrapsvermogen en een onterfde echtgenoot. En wat te doen als u een verklaring van erfrecht heeft afgegeven met een foutje of er blijkt een extra kind te zijn na een gerechtelijke vaststelling van het ouderschap? Heeft u zelf nog een dilemma of vraag over de verklaring van erfrecht dan probeert Jasper Nobel dit onderwerp mee te nemen in deze sessie en kunt u inbrengen via info@fbn.nl.
Spreker: M.D.C. (Marco) Gomes Vale Viga, fiscalist overdrachts- en omzetbelasting bij de Belastingdienst en buitenpromovendus aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Over bouwterreinen, vervaardiging, samenloop met overdrachtsbelasting en het nieuwe vastgoedbesluit.
Een Nederlandse notaris kan voor zijn vastgoedpraktijk niet zonder kennis van de btw (of: omzetbelasting). Jaar in jaar uit wijst het Hof van Justitie EU arresten op dat gebied. Wanneer de Hoge Raad het antwoord op een rechtsvraag zelf al weet, doet ook hij een duit in het zakje. Veel voor de vastgoedpraktijk belangrijke btw-arresten vinden hun oorsprong in een geschil over toepassing van de zogenoemde ‘samenloopvrijstelling’ in de overdrachtsbelasting. Zo heeft de Hoge Raad begin 2024 geoordeeld dat een muur wél een gebouw is voor omzetbelastingdoeleinden, maar niet maakt dat een verder onbebouwd terrein kwalificeert als ‘bebouwd’ terrein. Hoog tijd voor een update waarbij ook het besluit onroerende zaken omzetbelasting van eind 2023 aan de orde komt, net als recente jurisprudentie van feitelijke rechters over het vervaardigingsbegrip in de btw.
Spreker: mr. T. (Thijs) Friedrichs, sinds oktober 2023 werkzaam bij FBN Juristen als civiel en fiscaal jurist, in het bijzonder betrokken als coördinator bij de adviespraktijk.
Werkt u al met Via Juridica, of bent u benieuwd naar de voordelen van het gebruik van Via Juridica? In deze workshop geeft Thijs Friedrichs u tips en trucs om Via Juridica optimaal toe te passen in uw notariële praktijk. Aan bod komen niet alleen algemene zoektips, maar ook civiele en fiscale vraagstukken en actuele casusposities die aan de hand van onze databank kunnen worden gekraakt.
Volg deze workshop om efficiënt de antwoorden op uw rechtsvragen te vinden!
Heeft u een rechtsvraag die op kantoor speelt en geschikt kan zijn voor behandeling bij deze workshop, dan nodigen wij u uit deze vraag (uiterlijk een week voorafgaand aan de workshop) aan ons toe te zenden via info@fbn.nl.
Spreker: prof. mr. J. (Jeroen) Rheinfeld, partner bij FBN Juristen, docent agrarisch recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen en bijzonder hoogleraar agrarisch recht aan de Rijksuniversiteit Groningen.
In deze workshop neemt prof. mr. J.W.A. (Jeroen) Rheinfeld u mee op een fiscale excursie door ons buitengebied. Wat gebeurt er op het terrein van de overdrachtsbelasting allemaal buiten de bebouwde kom? Hoe kan er fiscaal vriendelijk worden omgegaan met grond en gebouwen in het buitengebied? Onder meer de volgende thema’s komen aan de orde in deze interactieve sessie, waar veel ruimte is voor vragen en voor inbreng van eigen casuïstiek:
- Aanhorigheden in het buitengebied: wat hoort er allemaal wel en niet bij?
- De woning in het buitengebied: burgerwoningen, (voormalige) bedrijfswoningen, mantelzorgwoningen en plattelandswoningen
- Cultuurgrond in het buitengebied: vrijstelling, jurisprudentie en praktische tips
- Natuurgrond in het buitengebied: vrijstelling, jurisprudentie en praktische tips
- Kavelruil in het buitengebied: de fiscale vooruitzichten en praktijkervaringen
- Landgoederen in het buitengebied: overdrachtsbelastingclaims in relatie tot het nieuwe Rangschikkingsbesluit
Sprekers: M. (Merel) van Beekum, Custom Succes Manager bij UBO Agency & L.E. (Laura) Welkers, managing partner bij FBN Juristen
Als notaris bent u niet alleen juridisch expert, maar ook ondernemer. In deze rol komen er uitdagingen op uw pad die niet perse juridisch van aard zijn. Zo krijgt u te maken met bijvoorbeeld het personeelsbeleid, innovatiemogelijkheden, prijsstrategieën, de missie, visie en het imago van uw kantoor. De wereld waarin we leven verandert snel. Bent u klaar voor de toekomst? Heeft het kantoor voldoende onderscheidend vermogen? Waarom zouden klanten voor u kiezen? En waarom zouden talentvolle werknemers bij u willen werken?
In deze sessie gaan we dieper in op deze vragen en gaan we met speeddates aan de slag om te ontdekken hoe u ervoor zorgt dat uw notariskantoor klaar is voor de toekomst, zodat u onderscheidend bent voor klanten én werknemers. Doe mee en groei als ondernemer!
Sprekers: mr. P. (Paul) Kok, notaris (gespecialiseerd in de DGA) bij Luum Notarissen.
Een aandelenoverdracht. De een is de ander niet. Hebben we het over een interne wijziging? Wat gebeurt er met schulden / vorderingen / verrekeningen? Waar moet je op letten? Is de koopprijs wel reëel en zo nee, wat zijn dan de consequenties? Zijn er nog andere rode of groene vlaggen?