Wwft in de OR-praktijk: herken de risicosignalen! (actualiteit en casuïstiek)
”Ons kantoor heeft een eenvoudige ondernemingsrechtpraktijk. De risico’s op witwassen of financiering terrorisme zijn dus gering.”
Dit is een veelgehoorde reactie van kleinere en middelgrote kantoren op de vraag hoe het kantoor de Wwft-risico’s in de ondernemingsrechtpraktijk beheerst.
Of: “Er gaat geen of amper geld over en weer dus er kan niet worden witgewassen.”
Maar, dit zijn blinde vlekken.
Juist ‘eenvoudige’ oprichtingen en aandelenoverdrachten zijn vaak onderwerp van (tuchtrecht)uitspraken! Als u zich niet bewust bent van de risicosignalen, dan zult u deze niet (tijdig) herkennen en dan worden de onderzoeksmaatregelen daar natuurlijk ook niet goed op afgestemd. Gevolg: het dossier voldoet niet aan de Wwft met de bekende sancties van dien.
Inhoud van de bijeenkomst
Tijdens deze bijeenkomst wordt aan de hand van voorbeelden gewerkt aan het (verder) ontwikkelen van het bewustzijn van de specifieke risico’s op het gebied van het ondernemingsrecht. Op interactieve wijze wordt aandacht besteed aan de belangrijkste aandachtspunten, (tucht)rechtspraak en actuele ontwikkelingen.
Alle onderdelen van het cliëntonderzoek komen aan de orde, waaronder de risico’s gerelateerd het UBO-onderzoek, stromannen, verwijzers/tussenpersonen en de wijze van communicatie, adressen, bedrijfsactiviteiten, adviseurs, jaarrekeningen, structuren, de aard van de transacties, de herkomst van de middelen en meer.
Wat neemt u mee naar huis?
Na afloop bent u zich (meer) bewust van de risico’s die aan de orde kunnen zijn in de ondernemingsrechtpraktijk op de kleinere en middelgrote kantoren. Daarmee kunt u ongewenste praktijken buiten de deur houden.
U krijgt tips & tricks en praktische tools die u meteen in praktijk kan gebruiken. De cursus is zeer praktijkgericht en daarmee ook geschikt voor medewerkers met enige ervaring op het gebied van ondernemingsrecht. Vragen kunt u vooraf indienen.
Docent(en) van deze cursus
mr. Anja van Meurs
Mr. Anja van Meurs studeerde Nederlands recht (EUR) en Notarieel recht (RUL). Na haar studie heeft zij ruime ervaring opgedaan in de notariële ondernemingsrechtpraktijk. Inmiddels is Anja al meer dan 15 jaar werkzaam als zelfstandig notarieel jurist. Zij adviseert en doceert op het gebied van ondernemingsrecht en de Wwft.
mr. Ramses de Leeuw
Mr. R. (Ramses) de Leeuw heeft ondernemingsrecht en staats- en bestuursrecht gestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is sinds 2023 gecertificeerd als Certified Information Privacy Professional/Europe (CIPP/E). Sinds april 2024 is Ramses werkzaam bij FBN Juristen, na jarenlange ervaring als jurist en compliance officer op een advocaten- en notariskantoor. […]