Verdiepingscursus tweetrapsmaking: civiele en fiscale aandachtspunten
Let op: deze bijeenkomst is tevens onderdeel van Themapakket Familierecht!
In de praktijk wordt nog regelmatig gebruik gemaakt van tweetrapsmakingen. Een tweetrapsmaking kan worden ingezet om de vererving te sturen of vanuit fiscale overwegingen. De uitvoering van een tweetrapsmaking verloopt echter niet altijd even soepel.
In deze cursus komen de civiele en fiscale aandachtspunten van de tweetrapsmaking aan bod. In welke gevallen is een tweetrapsmaking interessant en waar moet u op letten bij het opstellen van een tweetrapsmaking? Wat is de laatste stand van zaken? Welke pijnpunten kunnen gesignaleerd worden bij tweetrapsmakingen? En hoe werkt de afwikkeling ervan?
Op de agenda staan onder meer de volgende onderwerpen:
- Wanneer is een tweetrapsmaking interessant?
- Wat is het verschil tussen een tweetrapserfstelling en een tweetrapslegaat?
- Vervreemdings- en verteringbevoegdheid van de bezwaarde en de mogelijkheid uit het vermogen te schenken en bij uiterste wil beschikken daarover te beschikken; wat zijn de fiscale gevolgen hiervan?
- Hoe om te gaan met een vooroverleden bezwaarde?
- Wat zijn de aandachtspunten bij de boedelafwikkeling?
- Hoe zit het met de legitieme?
- Wat zijn de fiscale gevolgen van een tweetrapsmaking?
- Hoe doet u aangifte erfbelasting voor de bezwaarde en de verwachter? (o.a. toepassing vrijstellingen en verkrijgingen vrij van recht
Ook aan de orde komen de vragen of het gevolgen heeft als de verwachter op het tijdstip van zijn verkrijging bijvoorbeeld niet meer als partner of ANBI kwalificeert, en wat de fiscale gevolgen zijn als de erflater, de bezwaarde of de verwachter in het buitenland woont.
Na het volgen van deze cursus bent u weer up to date en hebt u een aantal handvatten voor het opstellen van een tweetrapsmaking en de civielrechtelijke en fiscale afwikkeling van nalatenschappen met een tweetrapsmaking.
Onderdeel van Themapakket Familierecht
Deze bijeenkomst vormt samen met de themabijeenkomst "Verrekenbedingen en vergoedingsrechten in de notariële praktijk: casuïstiek, rekenvoorbeelden en fiscale aspecten" het Themapakket Familierecht 2024. Bij afname van het themapakket ontvangt u 15% korting op elk van de studiebijeenkomsten.
Tip: deel een themapakket met uw collega en ontvang alsnog de korting! Let op: het pakket dient door één persoon te worden aangeschaft, overdragen van de bijeenkomst kan daarna door u worden geregeld in MijnFBN.
Cursusmateriaal
De hand-out van de PowerPointpresentatie van de docent en eventuele andere documenten worden enkele dagen voorafgaand aan de cursus met u gedeeld via het portaal MijnFBN. Tevens verzoeken wij u een wettenbundel naar de bijeenkomst mee te nemen.
Praktische informatie
Docent(en) van deze cursus
mr. Els Marie van Amersfoort
mr. E.M.A. (Els Marie) van Amersfoort is sinds oktober 2022 als notarieel jurist werkzaam bij FBN Juristen. Daarnaast is zij als buitenpromovendus verbonden aan het Centrum voor Notarieel Recht van de Radboud Universiteit Nijmegen. Els Marie is bijna vijf jaar als kandidaat-notaris werkzaam geweest in de notariële praktijk. Zij rondde in 2021 de Beroepsopleiding Notariaat af.
mr. drs. Bianca de Kroon LL.M.
Mr. drs. B.B.A. (Bianca) de Kroon is sinds september 2006 als estate planner werkzaam bij Mazars, thans als partner private clients. Zij adviseert vermogende particulieren over (inter)nationale estate planning. Ook is zij regelmatig werkzaam als executeur en/of bewindvoerder. Daarnaast is zij docent successiewet en estate planning alsmede buitenpromovendus aan de […]