Van beslag tot Groninger akte: bijzonderheden in de onroerendgoedpraktijk
Van beslag tot Groninger akte: bijzonderheden in de onroerendgoedpraktijk
In de onroerendgoedpraktijk kunnen zich tal van bijzonderheden voordoen. In deze cursus wordt bij een aantal bijzondere aspecten stilgestaan. Juist omdat het om bijzonderheden gaat, is het vaak lastig om helder op het netvlies te krijgen hoe het nu precies zit. Het is echter wel belangrijk om te weten hoe een en ander werkt, omdat het de praktijk van alledag raakt. In deze cursus worden de puntjes op de i gezet. Daarbij komt recente jurisprudentie aan de orde, maar ook wordt ter opscherping en opfrissing nog eens grondig op bepaalde onderwerpen ingegaan.
Het doel van de cursus om uw kennis te vergroten bij belangrijke momenten in de behandeling van een leveringsdossier, die dan op het eerste gezicht niet alledaags zijn, maar die zich toch met grote regelmaat voordoen. Het doel is om met het delen van deze kennis uw praktische en theoretische vaardigheden te vergroten.
Denk hierbij aan de volgende vraagstukken:
- Wat voor soorten beslag zijn er en wat is het belang daarvan bij afhandeling van een dossier.
- Ingeval er een beslag op de koopprijs rust, hoe kan ik van het beslag afkomen?
- Hoe omschrijf ik op de juiste wijze een ontbindende voorwaarde en wat zijn de gevolgen bij het inroepen daarvan?
- Kan ik onroerend goed leveren waaraan nog een ontbindende voorwaarde kleeft?
- Wat gebeurt er met een Groningerakte als de verkoper of de koper failliet gaat?
- Kan ik de overdrachtsbelasting terugvragen als een ontbindende voorwaarde wordt ingeroepen, Zo ja, hoe werkt dat dan? Hoe kan ik de belangen van derden koppelen aan onroerend goed middels een kettingbeding of kwalitatieve verplichting en wat zijn daarin de valkuilen?
- Hoe verhoudt zich een kwalitatieve verplichting ten opzichte van een kwalitatief recht?
- Hoe werkt de vormerkung in een Baarns beslag situatie? Deze en nog vele andere kwesties zullen aan bod komen.
Er zal daarnaast ook meer dan voldoende gelegenheid zijn om lastige zaken die u in de praktijk tegenkomt te bespreken.
Onder meer wordt aandacht besteed aan de volgende onderwerpen:
- Leveren onder ontbindende en opschortende voorwaarden
- Groninger akte
- Beslagen en de Baarns beslag-regeling
- Vormerkung
- Geldverkeer en de kwaliteitsrekening
- Kwalitatieve verplichting en kettingbeding
Na het volgen van deze cursus zijn diverse bijzondere aspecten in de onroerendgoedpraktijk voor u helder geworden. U zult daar in uw dagelijkse werk en uw praktijk uw voordeel mee kunnen doen.
Cursusmateriaal
De hand-out van de PowerPointpresentatie(s) van de docent(en) en eventuele andere documenten worden enkele dagen voorafgaand aan de cursus met u gedeeld via het portaal MijnFBN. Tevens verzoeken wij u naar de bijeenkomst een wettenbundel mee te nemen.
Praktische informatie
Deze cursus vindt plaats op donderdag 21 maart 2024 te Utrecht van 10:00 - 16:15 uur.
Prijs: € 575 excl. btw (5 PE).
Doelgroep: (kandidaat-)notarissen, register notarisklerken en notarieel medewerkers.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Loïs van Schie van FBN Juristen via 088 - 22 22 123 of via info@fbn.nl. Op deze cursus zijn de algemene voorwaarden van toepassing.
Docent(en) van deze cursus
André van Huffelen
André van Huffelen is gespecialiseerd in commercieel onroerend goed. Hij is sinds 1986 werkzaam in het notariaat en heeft in 1989 de “Akte van Bekwaamheid als Notarisklerk” behaald. André publiceert regelmatig over civiel- en fiscaalrechtelijke onderwerpen op vastgoedgebied en verzorgt geregeld lezingen en cursussen. Hij is onder meer lid van […]
mr. Joost Verploegen
Mr. Joost Verploegen is als notaris verbonden aan Bruggink & van Beek notarissen te Wijchen. Joost is al meer dan 20 jaar betrokken als docent bij cursussen en opleidingen ten behoeve van notarieel juristen en notarieel medewerkers op het gebied van registergoed.