Publiekrechtelijke aspecten van vastgoed: o.a. het Didam-arrest en de Omgevingswet
De inwerkingtreding van de Omgevingswet is, vanwege vertraging in de ICT-systemen, al meerdere malen uitgesteld. Volgens de laatste berichten zal de Omgevingswet per 1 januari 2024 in werking treden.
Het is uiteraard zaak dat het notariaat zich voorbereidt op deze nieuwe wetgeving. Met de inwerkingtreding zullen immers een groot aantal bestaande wetten, zoals de Wet ruimtelijke ordening, de Woningwet, de Belemmeringenwet privaatrecht, de Wet voorkeursrecht gemeenten en de Onteigeningswet, opgaan in de Omgevingswet. Diverse wettelijke regelingen gaan ook inhoudelijk op de schop, hetgeen belangrijke gevolgen heeft voor de notariële onroerendgoedpraktijk.
In deze cursus komen die gevolgen en bijbehorende aandachtspunten voor de notaris aan de orde. Het gaat concreet om de volgende onderwerpen:
- Het voorkeursrecht in de Omgevingswet
- Onteigening en gedoogplichten in de Omgevingswet
- Kenbaarheid via Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
-
Notariële rechercheplicht ten aanzien van publiekrechtelijke beperkingen
Daarnaast zal in deze cursus het op 26 november 2021 door Hoge Raad gewezen Didam-arrest aan bod komen. De Hoge Raad heeft in dit arrest geoordeeld dat overheden bij de verkoop van grond gelegenheid moeten bieden aan (potentiële) gegadigden om mee te dingen naar de aankoop van die grond. Een overheidslichaam moet bij het aangaan en uitvoeren van privaatrechtelijke overeenkomsten de algemene beginselen van behoorlijk bestuur en daarmee het gelijkheidsbeginsel in acht nemen. Dat heeft tot gevolg dat overheden niet meer vrij zijn om grond te verkopen aan een partij naar keuze. Overheden moeten gelijke kansen bieden bij uitgifte van grond.
De gevolgen van dit arrest, dat in de onroerendgoedpraktijk het nodige stof doet opwaaien, en in het bijzonder de positie van de notaris aan de hand van onder meer de Verordening beroeps- en gedragsregels en art. 17 en 21 WNA zullen uitgebreid worden besproken. Daarbij worden vragen beantwoord zoals: wat te doen en wat te vermijden?; En: mag een notaris meewerken aan de levering als de verkoop niet volgens de regels van het Didam-arrest is gesloten?
"Duidelijk en begrijpelijk uitgelegd."
Leerdoelen
Tijdens deze cursus wordt u, voor wat betreft de aspecten die voor het notariaat van belang zijn, wegwijs gemaakt in de Omgevingswet. Daarnaast zullen de notariële gevolgen van het Didam-arrest worden besproken.
Cursusmateriaal
De hand-out van de PowerPointpresentatie van de docent en eventuele andere documenten worden enkele dagen voorafgaand aan de cursus met u gedeeld via het portaal MijnFBN. Tevens verzoeken wij u naar de bijeenkomst een wettenbundel mee te nemen.
Praktische informatie
Deze cursus vindt plaats op maandag 5 juni 2023 te Utrecht.
Tijd: 14:00 - 17:15 uur.
Prijs: € 375 excl. btw (3 PE).
Doelgroep: (kandidaat-)notarissen
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Loïs van Schie van FBN Juristen via 088 - 22 22 123 of via info@fbn.nl. Op deze cursus zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.