Publiekrechtelijke aspecten van onroerend goed (ochtend) en verjaring en de gevolgen daarvan (middag)
Onderdeel van themapakket
Deze studiebijeenkomst maakt onderdeel uit van het themapakket Onroerendgoedrecht 2022. De themabijeenkomst "Publiekrechtelijke aspecten van onroerend goed (ochtend) en verjaring en de gevolgen daarvan (middag)" vormt samen met de themabijeenkomst "Van beslag tot Groninger akte: bijzonderheden in de onroerendgoedpraktijk" het themapakket voor onroerendgoedrecht. Wanneer u kiest voor aanschaf van het volledige themapakket van 2 bijeenkomsten ontvangt u 15% korting op elk van de studiebijeenkomsten.Tip: deel een themapakket met uw collega en ontvang alsnog de korting! Let op: het pakket dient door één persoon te worden aangeschaft, overdragen van de bijeenkomst kan daarna door u worden geregeld in MijnFBN. Lees hier meer over de bijeenkomsten en pakketten.
Ochtendgedeelte
De inwerkingtreding van de Omgevingswet is onlangs, vanwege vertraging in de aanpassing van de ICT-systemen, wederom uitgesteld. Volgens de laatste berichten zal de nieuwe Omgevingswet op 1 oktober 2022 of anders per 1 januari 2023 in werking treden.
Het is uiteraard zaak dat het notariaat zich voorbereid op deze nieuwe wetgeving, zodat gekozen is om in ochtendgedeelte van deze bijeenkomst te wijden aan deze wetswijziging. Met de inwerkingtreding zullen immers een groot aantal vanouds bestaande wetten, zoals de Wet ruimtelijke ordening, de Woningwet, de Belemmeringenwet privaatrecht, de Wet voorkeursrecht gemeenten en de Onteigeningswet, opgaan in de Omgevingswet. Diverse wettelijke regelingen gaan op de schop, hetgeen belangrijke gevolgen heeft voor de notariële onroerendgoedpraktijk.
In deze cursus komen die gevolgen en bijbehorende aandachtspunten voor de notaris aan de orde.
Tijdens het ochtendgedeelte komen onder meer de volgende onderwerpen aan de orde:
- Het voorkeursrecht in de Omgevingswet
- Onteigening en gedoogplichten in de Omgevingswet
- Kenbaarheid via Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
- Notariële rechercheplicht ten aanzien van publiekrechtelijke beperkingen
Leerdoelen ochtendgedeelte:
Tijdens het ochtendgedeelte wordt u, voor wat betreft de aspecten die voor het notariaat van belang zijn, wegwijs gemaakt in de nieuwe Omgevingswet.
Middaggedeelte
De Hoge Raad heeft in 2017 met betrekking tot verjaring van registergoederen een belangrijk arrest gewezen, dat nadien in nieuwe zaken redelijk goed is “opgevolgd” door lagere rechters. Een mooi moment om het leerstuk “Verjaring” eens systematisch te beschrijven in (naar de aard van het soort verjaring) “hapklare brokken”.
Het leerstuk van verjaring is ingewikkelder dan het op het eerste gezicht lijkt. We nemen het vaak te snel aan. Ook blijkt (als het niét specifiek over registergoederen gaat) bij veel juristen onzekerheid hoe de verjaring dán werkt. Vervaltermijnen worden vaak verward met verjaringstermijnen, ten onrechte.
Tijdens het ochtendgedeelte komen onder meer de volgende onderwerpen aan de orde:
- Korte/systematische beschrijving van alle ‘soorten’ verjaring
- Het verschil tussen verkrijgende en bevrijdende verjaring
- Verjaring voorkomen
- Verjaring van vorderingen
- Verjaring bij registergoederen
- Kadastrale verwerking na verjaring
Leerdoelen middaggedeelte:
Voor menigeen een opfrisser, voor anderen een nieuw gebied. In ieder geval een mooi overzicht van dit fenomeen, dat frequent voor komt in de notariële praktijk, maar altijd weer doet verzuchten ‘hoe zat het ook weer’.
Cursusmateriaal
Een of meer modellen zullen onderdeel vormen van de cursus. De docent (praktijkjurist) maakt veel gebruik van relevante rechtspraak. De hand-out van de PowerPointpresentatie(s) van de docent(en) en eventuele andere documenten worden enkele dagen voorafgaand aan de cursus met u gedeeld via het portaal MijnFBN. Tevens verzoeken wij u naar de bijeenkomst een wettenbundel mee te nemen.
Doelgroep
De cursus is bedoeld (kandidaat) notarissen ervaren notarieel medewerkers registergoed.
Praktische informatie
Deze cursus vindt plaats op 4 oktober 2022 te Utrecht van 10:00 - 16:15 uur.
Prijs: € 550 excl. btw (5 PE).
Doelgroep: (kandidaat-)notarissen.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Eva Zuijderwijk-Visser van FBN Juristen via 088 - 22 22 123 of via info@fbn.nl. Op deze cursus zijn de algemene voorwaarden van toepassing.
Docent(en) van deze cursus
mr. A. (Adriaan) Helmig
Mr. Adriaan Helmig was 45 jaar als advocaat, notaris en later kandidaat-notaris werkzaam bij Krans Notarissen. Al ruim 20 jaar is hij bovendien actief als docent voor postdoctorale bijscholing aan (kandidaat-)notarissen en cursussen en opleidingen voor juridisch medewerkers, sinds 2017 ook voor FBN Juristen.
mr. dr. L.M. (Laurens) de Hoog
Mr. dr. Laurens de Hoog is werkzaam als kandidaat-notaris bij de praktijkgroep Real Estate. Hij houdt zich bezig met onroerendgoedtransacties en –financieringen, de vestiging van zakelijke rechten en de totstandkoming van splitsingen in appartementsrechten. Laurens is in 2018 gepromoveerd aan de Universiteit Leiden op een proefschrift met de titel ‘De […]