Praktijkopleiding Registergoed voor notarieel medewerkers
Bent u als notarieel medewerker bezig met dossierbehandeling en het maken van ontwerpakten op het gebied van registergoed of gaat u dit binnenkort doen? Merkt u, dat u nog niet voldoende vertrouwd bent met (het waarom van) de werkzaamheden in het dossier die nodig zijn om vanaf het koopcontract en de hypotheekopdracht te komen tot leveringsakte, hypotheekakte en de inschrijving bij het kadaster? Volg dan de 4-daagse Praktijkopleiding Registergoed voor notarieel medewerkers.
De Praktijkopleiding Registergoed voor notarieel medewerkers is geschikt voor de notarieel medewerker die op zoek is naar een relatief korte, praktijkgerichte opleiding Registergoed. Deze cursus biedt u de basiskennis en basisvaardigheden die nodig zijn om in standaard dossiers op het gebied van registergoed op het juiste moment de nodige werkzaamheden te verrichten.
Inhoud van de opleiding
Tijdens de cursus wordt op een zeer praktijkgerichte manier ingegaan op de volledige dossierbehandeling van koop tot akte en van akte tot inschrijving en uitbetaling. Ook wordt aandacht besteed aan enkele andere zakelijke rechten zoals erfpacht, opstal en erfdienstbaarheden. Voor het maken van de akte van levering en de hypotheekakte wordt ingezoomd op de beschikkingsbevoegdheid, titel van aankomst, de juiste omschrijving van het registergoed en de toestemming van de echtgenoot/geregistreerd partner. Ook de overdrachtsbelasting met veel voorkomende vrijstellingen komt aan de orde. De stof wordt zoveel mogelijk behandeld vanuit een praktische invalshoek.
Onderwerpen zijn onder meer:
- Dossier opstarten: correct en volledig
- Registers raadplegen; welke en waarom?
- Waarborgsom: in geld of bankgarantie
- Beschikkingsbevoegdheid
- Koopakte inschrijven
- Checklist bijhouden en termijnen bewaken
- Comparitie maken
- Omschrijving registergoed
- Titel van aankomst
- Toestemming echtgenoot/geregistreerd partner
- Nota van afrekening en geldverkeer
- Kettingbedingen, kwalitatieve verplichtingen, publiekrechtelijke beperkingen
- Erfpacht, opstal en erfdienstbaarheden
- Overdrachtsbelasting
Na het volgen van deze opleiding weet u onder meer:
- Hoe u een registergoeddossier moet opstarten
- Welke termijnen u in de gaten moet houden en hoe u met een checklist werkt
- De kenmerken van verschillende zakelijke rechten
- Hoe u de beschikkingsbevoegdheid kunt bepalen
- Hoe u de comparitie van registergoedakten kunt maken
- Hoe u kunt bepalen wat de titel van aankomst is van het registergoed en deze in de akte vermelden
- Welke gegevens uit voorgaande akten in uw akte moeten worden overgenomen
- Hoe u de overdrachtsbelasting voor de meest gebruikelijke registergoedakten kunt berekenen
- Hoe u de nota’s van afrekening kunt maken
"Heel veel geleerd en veel nieuwe dingen gehoord. Ik ben heel tevreden over deze cursus"
"Fijne duidelijke opleiding, dagen sluiten goed op elkaar aan, net zoals de inhoud. Alle ruimte voor vragen en situaties uit de eigen praktijk"
De syllabus, behorend bij de Praktijkopleiding Registergoederenrecht, ontvangt u tijdens de eerste bijeenkomst. De hand-out van de PowerPointpresentatie(s) van de docent(en) en eventuele andere documenten worden enkele dagen voorafgaand aan de cursus met u gedeeld via het portaal MijnFBN. Tevens verzoeken wij u naar de bijeenkomst een wettenbundel mee te nemen.
Docent(en) van deze cursus
mr. E.M. (Minke) Stigter
Mr. Minke Stigter studeerde Nederlands recht (RUL) en notarieel recht (RUL). Na haar studie heeft zij als kandidaat-notaris en notaris ruim 30 jaar ervaring opgedaan in de algemene notariële praktijk.
mr. S.M.J. (Sabine) Jongen-Schutgens
Mr. Sabine Jongen-Schutgens begon in 2005 als kandidaat-notaris met specialisaties (commercieel) vastgoed en ondernemingsrecht. Zij is ruim 10 jaar werkzaam geweest bij Boekel de Nerée en later bij Van Doorne. Sinds 2015 werkt zij als zelfstandig jurist en interim kandidaat-notaris op beide rechtsgebieden. Sabine is tevens verbonden aan het Notarieel […]