Praktijkcursus uitwerken van testamenten: wegwijs in veelgebruikte modellen en keuzeblokken
Deze cursus is gericht op notarieel medewerkers en klerken in de familiepraktijk met (enige) ervaring in het maken van (ontwerp)testamenten en toelichtingen.
Als medewerker in de familierecht praktijk zorgt u er voor, dat gespreksaantekeningen worden verwerkt tot (ontwerp)testamenten met de bijbehorende toelichtingen/verzendbrieven. Maar een uitleg door de (kandidaat/toegevoegd) notaris schiet er in de drukte vaak bij in. U zou wel graag meer willen weten over de basismodellen en de keuzeblokken: welk model hoort bij welke situatie? Immers: als u weet waaróm u iets moet doen, kunt u beter uw werk doen! In deze cursus wordt ingegaan op een aantal in de praktijk veelgebruikte modellen en tekstblokken, voor de meest voorkomende situaties. Wij kijken daarbij niet naar de precieze formulering van de tekst, maar naar de reden voor de gemaakte keuze.
In deze cursus gaan wij aan de slag met de gebruikelijke modeltestamenten. Welk model hoort bij welke cliënt? Ook wordt ingegaan op een aantal veelgebruikte keuzeblokken, zoals executele en afwikkelingsbewind, bepalingen over de legitieme en kleinkindlegaat. De cursus is vooral praktijkgericht, waarbij wij de testamentmodellen en keuzeblokken plaatsen in het kader van de wettelijke regels en de situatie van de cliënt.
Er wordt onder meer aandacht besteed aan de volgende onderwerpen:
- Wettelijke verdeling
- Testament voor samenwoners
- Echtscheidingstestament
- Erfstelling; plaatsvervulling
- Uitsluitingsclausule/insluitingsclausule
- Executele en afwikkelingsbewind
- Legitieme portie
- Kleinkindlegaat
- Tweetrapsmaking
- Testamentair bewind
- Afvullegaat
-
Onterving
Na het volgen van deze cursus kunt u met zelfvertrouwen ontwerptestamenten met toelichtingen uitwerken. U begrijpt voor welke situaties bepaalde testamentmodellen bedoeld zijn. Ook weet u voor welke gevallen veel gebruikte keuzeblokken nuttig zijn. Met de informatie uit de cursus beschikt u over de achtergrondkennis van testamenten die nodig is om meer zelfstandig te kunnen werken.
“Leuke interactieve cursus waarbij een goede verhouding is tussen uitleg en praktijkopdrachten.”
Cursusmateriaal
Ter voorbereiding op de cursus bevelen wij het volgende aan:
- Het bekijken van de diverse filmpjes van de KNB op notaris.nl over het maken van een testament, samenlevingscontract en huwelijkse voorwaarden;
-
Het lezen van de KNB-brochure: "Hoe regel ik mijn nalatenschap?"
De hand-out van de PowerPointpresentaties(s) van de docent(en) en eventuele andere documenten worden enkele dagen voorafgaand aan de cursus met u gedeeld via het portaal Mijn FBN.
Praktische informatie
Deze cursus vindt plaats op donderdag 17 oktober bij Cursus-en Vergadercentrum Domstad te Utrecht. Let op: de cursuslocatie is onder voorbehoud van wijzigingen.
Tijd: 10:00 tot 16:15 uur.
Prijs: €495 excl. btw.
Doelgroep: Notarieel medewerkers en klerken in de familiepraktijk met (enige) ervaring in het maken van ontwerptestamenten en toelichtingen.
Voor meer informatie kunt u terecht bij de afdeling Educatie van FBN Juristen via 088-22 22 123 of via info@fbn.nl. Op deze cursus zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.
Docent(en) van deze cursus
mr. Irma van der Zon
mr. I.M.H. (Irma) van der Zon is afgestudeerd in 1997 in Notarieel recht en Nederlands recht (privaatrecht), beide “met genoegen” aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij heeft zich vanaf 1999 gespecialiseerd in estate planning en het afwikkelen van nalatenschappen. Irma is sinds 2016 werkzaam als waarnemingsbevoegd zelfstandig interim kandidaat-notaris. […]
mr. Els Marie van Amersfoort
mr. E.M.A. (Els Marie) van Amersfoort is sinds oktober 2022 als notarieel jurist werkzaam bij FBN Juristen. Daarnaast is zij als buitenpromovendus verbonden aan het Centrum voor Notarieel Recht van de Radboud Universiteit Nijmegen. Els Marie is bijna vijf jaar als kandidaat-notaris werkzaam geweest in de notariële praktijk. Zij rondde in 2021 de Beroepsopleiding Notariaat af.