Optoppen in het appartementsrecht, civiel en fiscaal
Afgelopen voorjaar verzorgde FBN Juristen een actualiteitencursus over appartementsrechten, waarin, naast nieuwe jurisprudentie, ook het fenomeen “optoppen” aan de orde kwam. Optoppen is het gebruikmaken van de mogelijkheid om boven op een in appartementen gesplitst gebouw extra verdiepingen te maken. Maar optoppen kan ook door ónder een bestaand gebouw extra woonruimte te creëren. Het gevolg is dat bestaande woningen worden vergroot (waardoor je een grotere woning krijgt), maar het kan tot gevolg hebben dat er een of meer geheel nieuwe woonlagen worden gecreëerd, die vervolgens worden verkocht aan derden.
Het thema ‘optoppen’ werd in de afgelopen actualiteitencursus slechts summier behandeld, uitgaande van de gedachte dat dit fenomeen nog niet zo héél bekend was in het notariaat. Tijdens de cursus bleek al dat er heel veel onduidelijkheid is hoe het optoppen juridisch en fiscaal kan (moet?) worden geregeld. Redenen te over om twee ervaren docenten (oud-notaris mr. Adriaan Helmig en notaris/universitair docent mr. dr. Martijn Albers) te vragen een geheel nieuwe cursus rondom het thema ‘optoppen’ te ontwikkelen. In een 4-uur durende cursus behandelen zij de volgende onderwerpen:
- Wat houdt “optoppen” feitelijk en juridisch in?
- Hoe werk je een realiseerbaar plan uit en wie/wat heb je daarvoor nodig?
- Hoe gaat de (voorbereiding van de) besluitvorming?
- Hoe moet je dit notarieel/civielrechtelijk op de juiste wijze regelen, zodanig dat het voldoet aan de huidige wet- en regelgeving én jurisprudentie?
- Wat betekent optoppen voor de bestaande splitsingsakte?
- En als het bij “gewoon eigendom” te doen is, kun je dan ook “zomaar” optoppen als het gebouw in erfpacht is uitgegeven of als er sprake is van een gebouw ten aanzien waarvan een recht van opstal is gevestigd of zijn er dan bijzondere acties voor nodig?
- Hoe werkt het optoppen financieel? Is er sprake van een vergoedingsrecht dat de verkrijger moet betalen en zo ja, aan wie betaalt hij dan en hoe moet je de vergoeding berekenen? Is er daar een standaard voor?
-
Zijn er ook nog fiscale gevolgen verbonden aan het optoppen en zo ja, welke, waarom en voor wie zijn die gevolgen dan?
Deze interactieve cursus zal vooral praktijkgericht zijn, dus met veel (praktijk)voorbeelden en zal zowel de diverse civielrechtelijke als de fiscale aspecten rondom het optoppen uitgebreid en stapsgewijs behandelen.
Voor deze cursus is meer dan basale kennis van- en ervaring met het appartementsrecht gewenst.
Cursusmateriaal
De hand-out van de PowerPointpresentatie(s) van de docent(en) en eventuele andere documenten worden enkele dagen voorafgaand aan de cursus met u gedeeld via het portaal MijnFBN. Tevens verzoeken wij u een wettenbundel naar de bijeenkomst mee te nemen.
Tijd: 13:00 - 17:30 uur.
Docent(en) van deze cursus
mr. A. (Adriaan) Helmig
Mr. Adriaan Helmig was 45 jaar als advocaat, notaris en later kandidaat-notaris werkzaam bij Krans Notarissen. Al ruim 20 jaar is hij bovendien actief als docent voor postdoctorale bijscholing aan (kandidaat-)notarissen en cursussen en opleidingen voor juridisch medewerkers, sinds 2017 ook voor FBN Juristen.
mr. dr. M. (Martijn) Albers
Mr. dr. M. (Martijn) Albers is in 1993 afgestudeerd aan de Vrije Universiteit en is sinds 2005 notaris in Amsterdam. Martijn is in 2017 gepromoveerd op de heffing van omzetbelasting, overdrachtsbelasting en inkomstenbelasting bij beperkt zakelijke rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds 2022 als Assistant Professor verbonden aan […]