Opleiding Register Notarisklerk Familievermogensrecht
Het aantal medewerkers in het notariaat is het laatste jaar enorm toegenomen. Onder hen veel jonge werknemers, afkomstig van het MBO of HBO, die in de startblokken staan om meer toegespitste kennis op te doen van het vakgebied waarin zij werken. Maar ook onder medewerkers met jarenlange praktijkervaring bestaat behoefte aan verdieping van de kennis door een praktijkspecialist: waarom doe ik wat ik doe, wat is het juridische kader? FBN Juristen springt in op die behoefte aan kennis en is gestart met 9-daagse opleidingen voor notarieel medewerkers!
Naast de opleiding familievermogensrecht organiseert FBN Juristen ook de opleidingen registergoederenrecht en ondernemingsrecht. Rondt u als medewerker 2 opleidingen met succes af, dan kunt u zich als gediplomeerd ‘Register Notarisklerk’ laten inschrijven in het register van de SOMN (Stichting Opleiding Medewerkers Notariaat). Hiermee onderscheidt u zich als medewerker!
De opleidingen bestaan uit 50 contacturen verdeeld over 9 á 10 dagen en worden afgesloten met een (niet-verplicht) mondeling examen. Van de deelnemers wordt een goede voorbereiding voor iedere bijeenkomst gevraagd op basis van verplichte literatuur. Deelnemers aan de opleiding onvangen bovendien gedurende de opleiding een gratis beperkt deelabonnement van databank Via Juridica.
Hoe tillen wij u als notarieel medewerker naar een hoger niveau?
-
Kwaliteit staat bij FBN Juristen centraal
- Een groot docententeam met specialisten op ieder vakgebied
- Zowel theoretisch als praktijkgericht waardoor u het geleerde direct kunt toepassen in de praktijk
- Inclusief toegang tot het civiele gedeelte van de notariële databank ‘Via Juridica’
- Register Notarisklerk bij 2 afgeronde opleidingen
- Onderscheid uzelf als notarieel medewerker!
Opleiding Familievermogensrecht
Programma
Dagen | Onderwerpen |
Dag 1 - 20 januari 2021* |
Ochtend: Capita selecta boek 1 BW.
O.a. afstamming, adoptie, minderjarigheid, gezag over minderjarigen, curatele, levensonderhoud, onderbewindstelling, mentorschap.
Middag: Werken met het levenstestament.
Denk aan zaken als eisen die banken aan volmachten stellen, de ondernemersvolmacht, bevoegdheden van de gevolmachtigde (o.a. kan deze schenkingen doen namens de volmachtgever?), rekening en verantwoording, hoe om te gaan met vermogen in het buitenland, etc.
|
Dag 2 - 10 februari 2021* |
Huwelijksvermogensrecht
- Huwelijk en geregistreerd partnerschap, rechten en verplichtingen van echtgenoten, de wettelijke gemeenschap van goederen: met o.a. bestuur, handelingsonbekwame echtgenoot, kosten van de kosten van de huishouding, ontbinding en opheffing;
- nieuwe wettelijke regeling (inclusief harde/zachte uitsluitingsclausule, werking bij tweetrapsmaking en insluitingsclausule, aanbrengsten);
- huwelijksvoorwaarden, verrekenbedingen (periodiek en finaal en niet nagekomen periodieke verrekenbedingen), formaliteiten;
- wijzigen en/of opheffen van huwelijkse voorwaarden;
- alternatieve regimes zoals koude uitsluiting, gemeenschap van vruchten en inkomsten, deelgenootschap;
- gevolg van privégeld investeren in een goed (mede) van de ander.
|
Dag 3 - 10 maart 2021* |
Erfrecht
- Hoofdlijnen erfrecht: zoals versterf erfrecht, legitieme en wettelijke rechten. Vererving, aanvaarden en verwerpen, de wettelijke verdeling en ongedaanmaking;
- verschillen in de afwikkeling van een nalatenschap in geval van een ouderlijke boedelverdeling versus een wettelijke verdeling;
- Wat zijn 'onbekende schulden'?;
- Inhoud van de verklaring van executele en verklaring van erfrecht. Aandachtspunten bij het opstellen van andere verklaringen zoals beneficiaire aanvaarding, verklaring van wel/niet ongedaanmaken etc.
|
Dag 4 - 8 april 2021* |
Notariele aspecten einde relatie 1
Afwikkeling huwelijkse voorwaarden, met onder meer aandacht voor jaarlijkse finale verrekenbendingen.
|
Dag 5 - 20 mei 2021* |
Notariële aspecten einde relatie 2
Echtscheiding, echtscheidingsconvenant, verdeling ontbonden, huwelijksgoederengemeenschap.
|
Dag 6 - 9 juni 2021* |
Boedelafwikkeling
Afwikkeling van nalaternschap. Rol van de executeur en de boedelgemachtigde, welk termijnen zijn van belang, waarop moet ik letten bij volmachten, de inschrijving en verklaring van erfrecht, hoe werkt het met tweetrapsmakingen en wanneer is er sprake van een verdeling.
|
Dag 7 - 7 juli 2021* |
Fiscaliteiten rondom huwelijksvermogens-en erfrecht
Erfbelasting, schenkbelasting overdrachtsbelasting, inkomstenbelasting voor zover van belang bij huwelijksvermogens-- en erfrecht en bij bedrijfsopvolgingen.
|
Dag 8 - 8 september 2021* |
Werken met testamenten en schenkingen, schenkbelasting
Werken met testamenten en schenkingen. Testamenten maken en uitleg van testamenten. Inclusief afwikkeling en uitleg van testamenten gemaakt onder het oude recht (het wettelijk erfrecht dat gold tot en met 31 december 2002).
|
Dag 9 - 27 september 2021* |
Ochtend: Samenwonen en diverse aspecten van personen en familierecht
Samenlevingscontracten, verblijvingsbedingen, begunstiging voor partnerpensioen, samenwoners en hun minderjarige kinderen, testamenten voor samenwoners, gevolgen van verbreking van de relatie.
Middag: Estate planning; integratie fiscaal en civiel (inclusief casuïstiek)
Vermogensverschuivingen fiscaal gunstig laten plaatsvinden, met aandacht voor (de fiscale aspecten van) huwelijkse voorwaarden, testamenten, schenkingen, afwikkelen nalatenschappen, pensioenen en levensverzekeringen.
|
* Data zijn onder voorbehoud van wijziging.
De opleiding wordt afgesloten met een mondeling examen die plaatsvindt in de maand volgend op dag 9.
Praktische informatie
Deze opleiding kost € 3.450,- excl. btw. Deze prijs is inclusief consumpties en lunch en exclusief examenkosten en verplichte literatuur. De examenkosten bedragen € 175,- excl. btw en zijn alleen verplicht voor diegenen die zich willen registreren als Register Notarisklerk. Mocht u SOMN-punten willen ontvangen dan kunt u deze per email bij ons aanvragen. De gehele opleiding wordt in Utrecht gegeven. De (optionele) examens vinden plaats bij FBN Juristen te Amsterdam.
Meer informatie
Voor vragen kunt u terecht bij onze veelgestelde vragen omtrent de opleidingen tot Register Notarisklerk of neem direct contact op met Daan Duijster (Registergoederenrecht), Eva Visser (Familievermogensrecht) of Calvin van Bruggen (Ondernemingsrecht) via info@fbn.nl of 088 - 22 22 123.
Op de opleidingen tot Register Notarisklerk zijn de algemene voorwaarden en het reglement bij de Opleidingen Register Notarisklerk van toepassing.