Notariële aspecten van collectieve energievoorzieningsinstallaties (zoals WKO)
Inmiddels wordt in nieuwbouwprojecten op grote schaal gebruik gemaakt van collectieve energievoorzieningsinstallaties, zoals warmte- en koudeopslagsystemen (WKO). De realisatie en exploitatie van dergelijke installaties besteedt een ontwikkelaar meestal uit aan een professionele WKO-exploitant. Die exploitant wil in ieder geval gedurende de afgesproken exploitatieperiode via een opstalrecht de eigendom van de installatie behouden. Bij het goederenrechtelijk structureren van de gerechtigdheid tot de installatie, zal de notaris ook rekening moeten houden met de belangen van de gebouwgebruikers die warmte afnemen van de exploitant.
Tijdens deze cursus komen goederenrechtelijke structureringen aan bod, waarbij de exploitant door middel van een zakelijk recht de eigendom van de WKO verkrijgt en tegelijkertijd de gebouweigenaar grip houdt op de WKO om de continuïteit van de levering van warmte te waarborgen.
Daarbij wordt ingegaan op de situatie waarin het gebouw wordt gesplitst in appartementsrechten, waarbij de VVE de grip op de WKO zal moeten kunnen houden. In gevallen waarin een WKO op meerdere gebouwen wordt aangesloten, zal een speciaal hiervoor op te richten entiteit grip op de WKO moeten houden.
Hoe houdt de grondeigenaar/VVE/nieuwe entiteit die grip op de WKO? En wat moet er geregeld worden voor het moment waarop de exploitatie door de exploitant – al dan niet voor het einde van de exploitatieperiode – eindigt?
Onder meer wordt aandacht besteed aan de volgende onderwerpen:
- Structuur met hoofd- en onderopstalrecht
- Garantieovereenkomst / concessieovereenkomst
- Opzegbevoegdheid grondeigenaar
- (Onder)opstalrecht onder ontbindende voorwaarde
-
Financier van de (onder)opstaller
Na het volgen van deze cursus kent u de belangrijkste aandachtspunten bij het opstellen van en adviseren over goederenrechtelijke structureringen met betrekking tot collectieve energievoorzieningsinstallaties.
Cursusmateriaal
De hand-out van de PowerPointpresentatie(s) van de docent(en) en eventuele andere documenten worden enkele dagen voorafgaand aan de cursus met u gedeeld via het portaal MijnFBN. Tevens verzoeken wij u naar de bijeenkomst een wettenbundel mee te nemen.
Praktische informatie
Deze cursus vindt plaats op woensdag 5 april 2023 te Breda.
Tijd: 14:00 - 17:15 uur.
Prijs: € 375 excl. btw (3 PE).
Doelgroep: (kandidaat-)notarissen werkzaam op het gebied van onroerendgoedrecht.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Ron Juffer van FBN Juristen via 088 - 22 22 123 of via info@fbn.nl. Op deze cursus zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.