Koopwoning met ongelijke inbreng of familielening: aandachtspunten civiel en fiscaal
Over financiële steunmogelijkheden, contractuele afspraken, fiscale gevolgen (IB/SW) en meer!
Geregeld worden woningen niet alleen met een hypothecaire lening in combinatie met een stukje spaargeld gefinancierd, maar ook deels met geld van familieleden. Door de krapte op de woningmarkt, komt deze situatie steeds vaker voor.
In deze cursus komt aan bod hoe u de betrokken partijen zo goed mogelijk van juridisch advies kan voorzien. Onder andere de volgende onderwerpen worden behandeld:
Aankoop van woning door starter
• Faciliteiten voor starters bij aankoop van een woning (denk aan: startersvrijstelling en de startershypotheek), waarbij ook aandacht wordt besteed aan het hoofdverblijfvereiste voor de overdrachtsbelasting.
• Problematiek van de aankoop van een woning met ongelijke inbreng of inbreng van geschonken of geërfd vermogen door een van de starters.
• Starter en zijn informele partner hebben (nog) geen samenlevingsovereenkomst, waar moet u op wijzen? Denk aan: verblijvensbeding, kosten van de huishouding, vergoedingsrechten en draagplichtovereenkomst.
Financiering door familie
• Financiële steunmogelijkheden anno 2025 (o.a. familiehypotheek, schenking en garantstelling).
• Aandachtspunten op het gebied van inkomstenbelasting voor de ontvanger en de geldverstrekker (box 3-schuld bij ouders, mogelijkheden tot hypotheekrenteaftrek).
• Wat wordt vastgelegd ten aanzien van de financiering? Wat gebeurt er indien de geldverstrekker of diens kind overlijdt? Onder welke voorwaarden wordt de geldsom opeisbaar? Wel of geen hypotheekrecht vestigen? Rente wel of niet betalen en wat is de looptijd?
• Wat zijn de aandachtspunten indien steun bij financiering wordt verstrekt in de vorm van een garantstelling bij de bancaire hypotheekverstrekking?
De cursus is opgedeeld in twee leerlijnen met in iedere leerlijn aandacht voor de civiele en fiscale aspecten. In de eerste lijn wordt ingegaan op het kopen van de woning door de starter. In de tweede helft wordt specifiek ingegaan op steun van familieleden bij financiering van de woning.
Leerdoel
Na het volgen van deze cursus komt u in besprekingen over de aankoop van particulier vastgoed beslagen te ijs en kunt u wijzen op de relevante knelpunten bij bijvoorbeeld inbreng van eigen geld, een schenking of het lenen van familie.
Cursusmateriaal
De hand-out van de PowerPointpresentatie(s) van de docent(en) en eventuele andere documenten worden enkele dagen voorafgaand aan de cursus met u gedeeld via het portaal MijnFBN. Tevens verzoeken wij u een wettenbundel naar de bijeenkomst mee te nemen.
Praktische informatie
Tijd: 13:00 - 17:30 uur.