Het kwetsbare kind en minderjarige kinderen in het erfrecht
Het kwetsbare kind en minderjarige kinderen in het erfrecht
Wanneer tussen de toekomstige erfgenamen - naar verwachting - minderjarigen aanwezig zijn of personen met een verstandelijke beperking of geestelijke stoornis, kan dit zonder gepaste (testamentaire) maatregelen bij overlijden grote problemen of ongewenste gevolgen opleveren. Welke beschermingsmaatregelen kunt u nemen indien in de toekomst vermogen terecht zal komen bij personen, die niet in staat zijn om dit vermogen zelfstandig te beheren en/of niet in staat zijn om zelf over dit vermogen te beschikken?
In deze cursus worden de belangrijkste knelpunten besproken en praktische oplossingen aangedragen aan de hand van praktijkvoorbeelden, zodat u goed beslagen ten ijs komt zowel in uw rol als (testament)adviseur als in uw rol van nalatenschapsafwikkelaar of executeur.
Tijdens de cursusbijeenkomst wordt stilgestaan bij diverse civiele en fiscale erfrechtelijke aspecten die verband houden met de afwikkeling van een nalatenschap en de testamentadvisering indien hierbij kwetsbare en/of minderjarige kinderen zijn betrokken.
De volgende onderwerpen komen aan de orde:
- Testeren door een minderjarige;
- Aandachtspunten bij verkrijgingen door een minderjarige krachtens schenking;
- De minderjarige als erfgenaam: beneficiair aanvaarden of verwerpen en andere aandachtspunten;
- De Handleiding erfrechtprocedures kantonrechter;
- De Handleiding van de rechterlijke macht over het toezicht op vermogen van minderjarigen;
- De minderjarige als vereffenaar, de minderjarige en de wettelijke verdeling;
- De minderjarige en wilsrechten, de minderjarige en de contractuele verdeling, de minderjarige en bewind, de minderjarige en de sommen ineens, de minderjarige en de legitieme;
- Verzorging en verzorgingsbehoefte van het kind met een verstandelijke beperking en de eigen bijdrage voor de Wet langdurige zorg;
- Speciale testamentsvormen om de vererving te sturen en dubbele erfbelasting te voorkomen (tweetrapsmaking, vruchtgebruik of ‘fondsentestament’);
- Fiscale aspecten van deze testamentsvormen (met rekenvoorbeelden);
- Beschermingsmaatregelen inzake het beheer en de beschikking over het nagelaten vermogen (waaronder het testamentair bewind);
- Emotionele aspecten, tegenstrijdige belangen, toezicht;
- De rol van de bewindvoerder of curator en de kantonrechter.
Aan het einde van de cursus weet u het volgende:
Na het volgen van deze cursus bent u in staat cliënten met kwetsbare kinderen optimaal te adviseren bij het opstellen van een testament. Ook beschikt u over praktische en theoretische kennis, waardoor u de afwikkeling van een nalatenschap, waarbij minderjarigen of kwetsbare personen betrokken zijn, goed en op praktische wijze kunt begeleiden. Als er tussen de toekomstige erfgenamen minderjarigen aanwezig zijn of personen met een verstandelijke beperking of geestelijke stoornis, kan dit zonder gepaste maatregelen bij overlijden grote problemen of ongewenste gevolgen opleveren. Welke beschermingsmaatregelen kunt u nemen indien er om wat voor reden dan ook vermogen terecht komt bij personen, die niet in staat zijn om dit vermogen zelfstandig te beheren en/of niet in staat zijn om zelf over dit vermogen te beschikken.
Cursusmateriaal:
De hand-out van de PowerPointpresentatie(s) van de docent(en) en eventuele andere documenten worden enkele dagen voorafgaand aan de cursus met u gedeeld via het portaal MijnFBN. Tevens verzoeken wij u naar de bijeenkomst een wettenbundel mee te nemen.
Praktische informatie:
Deze cursus vindt plaats op dinsdag 10 juni 2025 in het Van der Valk Hotel Utrecht. Let op, de locatie is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.
Tijd: 10:00 - 16:15 uur
Prijs: € 595 excl. btw (5 PE).
Doelgroep: (kandidaat-)notarissen.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Loïs van Schie van FBN Juristen via 088 - 22 22 123 of via info@fbn.nl. Op deze cursus zijn de algemene voorwaarden van toepassing.
Docent(en) van deze cursus
mr. Henk Bukkems
Mr. Henk Bukkems is estate planner, notarieel jurist en gecertificeerd executeur. Daarnaast is hij docent erfrecht/familievermogensrecht bij de Stichting Beroepsopleiding Notariaat (SBN) en verzorgt hij praktijkgerichte opleidingen, seminars en workshops op het gebied van het familievermogensrecht voor verschillende doelgroepen. Zijn juridische (advies)praktijk is hij gestart in 2008 na ruim 30 jaar werkzaam te zijn geweest in de algemene praktijk op een notariskantoor.
mr. Gerard Megchelsen
Mr. Gerard Megchelsen is sinds 1987 werkzaam in het notariaat, sinds 1998 als notaris in Elburg. Tot 1999 was hij tevens als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de notariële opleiding van Universiteit Utrecht. Hij is tevens werkzaam als raadsheer-plaatsvervanger bij het Gerechtshof Den Bosch.