Het boek 5-instrumentarium: opstalrechten, erfdienstbaarheden etc., inclusief veel voorkomende toepassingen bij duurzame energie
Ochtendgedeelte - Docent: mr. A. (Adriaan) Helmig
Er zijn de laatste tijd veel uitspraken gepubliceerd over deze onderwerpen. Daarom loont het de moeite (en de investering in tijd) om nu eens een hele cursus te gebruiken voor het uitdiepen van deze problematiek. In de cursus zal kort ingegaan worden op de juridische verschillen tussen erfdienstbaarheden, kwalitatieve verplichtingen en kettingbedingen. Meer tijd zal worden besteed (met voorbeelden) aan de vraag hoe je dergelijke regelingen het beste in de notariële akte kunt verwoorden om te voorkomen dat er later onduidelijkheden ontstaan.
Verder is het duidelijk dat de overheid geen gasaansluitingen meer wil in de nieuwbouw en uiteindelijk ook voor bestaande panden duurzame investeringen zal gaan eisen. Op dit moment zijn er in Nederland al veel gebouwen met zonnepanelen. Moet voor al deze zaken ook nog het nodige in juridische zin geregeld worden? In de cursus wordt een overzicht gegeven van de diverse mogelijkheden voor levering/opwekking van duurzame energie en hoe het notariaat in voorkomende gevallen kan regelen dat dit allemaal op de juiste manier in een akte komt te staan. Op dit moment worden veel (model)teksten door de aanbiedende instanties aangeleverd, maar is het notariaat voldoende ingevoerd om hier kritisch naar te kijken én te zorgen dat het beoogde doel wordt gerealiseerd?
Middaggedeelte - Docent: mr. dr. L.M. (Laurens) de Hoog
Inmiddels wordt in nieuwbouwprojecten op grote schaal gebruik gemaakt van collectieve energievoorzieningsinstallaties, zoals warmte- en koudeopslagsystemen (WKO). De realisatie en exploitatie van dergelijke installaties besteedt een ontwikkelaar meestal uit aan een professionele WKO-exploitant. Die exploitant wil in ieder geval gedurende de afgesproken exploitatieperiode via een opstalrecht de eigendom van de installatie behouden. Bij het goederenrechtelijk structureren van de gerechtigdheid tot de installatie, zal de notaris ook rekening moeten houden met de belangen van de gebouwgebruikers die warmte afnemen van de exploitant. Tijdens deze cursus komen goederenrechtelijke structureringen aan bod, waarbij de exploitant door middel van een zakelijk recht de eigendom van de WKO verkrijgt en tegelijkertijd de gebouweigenaar grip houdt op de WKO om de continuïteit van de levering van warmte te waarborgen.
Daarbij wordt ingegaan op de situatie waarin het gebouw wordt gesplitst in appartementsrechten, waarbij de VVE de grip op de WKO zal moeten kunnen houden. In gevallen waarin een WKO op meerdere gebouwen wordt aangesloten, zal een speciaal hiervoor op te richten entiteit grip op de WKO moeten houden. Hoe houdt de grondeigenaar/VVE/nieuwe entiteit die grip op de WKO? En wat moet er geregeld worden voor het moment waarop de exploitatie door de exploitant – al dan niet voor het einde van de exploitatieperiode – eindigt?
Onder meer wordt er aandacht besteed aan de volgende onderwerpen:
- Structuur met hoofd- en onderopstalrecht
- Garantieovereenkomst / concessieovereenkomst
- Opzegbevoegdheid grondeigenaar
- (Onder)opstalrecht onder ontbindende voorwaarde
-
Financier van de (onder)opstaller
Na het volgen van deze cursus kent u de belangrijkste aandachtspunten bij het opstellen van en adviseren over goederenrechtelijke structureringen met betrekking tot collectieve energievoorzieningsinstallaties.
"Lastige materie, maar duidelijk en met enthousiasme behandeld door beide docenten."
Onderdeel van themapakket
Deze bijeenkomst maakt onderdeel uit van het themapakket Onroerendgoedrecht 2023. De themabijeenkomst "Het boek 5-instrumentarium: opstalrechten, erfdienstbaarheden, kwalitatieve verplichtingen, kettingbedingen, inclusief veel voorkomende toepassingen bij duurzame energie" vormt samen met de themabijeenkomst "Voorkomen en herstellen van fouten in registergoedakten: over verschillende verbetermethoden en verschillende dingen die mis kunnen gaan" het themapakket Onroerendgoedrecht 2023. Wanneer u kiest voor aanschaf van het volledige themapakket van twee bijeenkomsten ontvangt u 15% korting op elk van de studiebijeenkomsten.
Tip: deel een themapakket met uw collega en ontvang alsnog de korting! Let op: het pakket dient door één persoon te worden aangeschaft, overdragen van de bijeenkomst kan daarna door u worden geregeld in MijnFBN.
Cursusmateriaal
De hand-out van de PowerPointpresentatie(s) van de docent(en) en eventuele andere documenten worden enkele dagen voorafgaand aan de studiebijeenkomst met u gedeeld via het portaal MijnFBN. Tevens verzoeken wij u een wettenbundel naar de bijeenkomst mee te nemen.
Tijd: 10:00 - 16:15 uur.
PE-punten: KNB, SOMN op aanvraag.
Docent(en) van deze cursus
mr. A. (Adriaan) Helmig
Mr. Adriaan Helmig was 45 jaar als advocaat, notaris en later kandidaat-notaris werkzaam bij Krans Notarissen. Al ruim 20 jaar is hij bovendien actief als docent voor postdoctorale bijscholing aan (kandidaat-)notarissen en cursussen en opleidingen voor juridisch medewerkers, sinds 2017 ook voor FBN Juristen.
mr. dr. L.M. (Laurens) de Hoog
Mr. dr. Laurens de Hoog is werkzaam als kandidaat-notaris bij de praktijkgroep Real Estate. Hij houdt zich bezig met onroerendgoedtransacties en –financieringen, de vestiging van zakelijke rechten en de totstandkoming van splitsingen in appartementsrechten. Laurens is in 2018 gepromoveerd aan de Universiteit Leiden op een proefschrift met de titel ‘De […]