De ins en outs van het levenstestament en de juiste beoordeling van wils(on)bekwaamheid
Ochtendgedeelte - Docent: mr. A.R. (Aniel) Autar
Het notariaat anno nu kan niet om het levenstestament heen, maar steeds weer blijkt dat het een (notariële) akte is als geen ander. Over toezicht, erkenning, kwalificatie en toepassing is steeds meer bekend, maar veel vragen resteren. De meest recente jurisprudentie, ontwikkelingen maar ook inzichten over die vragen, aan de hand van praktische aandachtspunten, komen in deze actualiteitencursus aan bod.
Tijdens deze cursus staat in het ochtendgedeelte de civielrechtelijke achtergrond en vormgeving van het levenstestament centraal, met ruime aandacht voor de actualiteit en jurisprudentie en de (notariële) dienstverlening daarbij en daaromheen. Toezicht, de verhouding met de wettelijke beschermingsmaatregelen, de aanpak van misbruik en de erkenning en acceptatie van het levenstestament in de praktijk krijgen ruim aandacht, alles tegen de achtergrond van praktische aandachtspunten. Kortom: in één dag juridisch en praktisch up-to-date in dit bloeiende en boeiende onderwerp!
Onder meer wordt er aandacht besteed aan de volgende onderwerpen:
- Kwalificatie en juridische vormgeving
- Toezicht in theorie en praktisch
- Verhouding met wettelijke beschermingsmaatregelen
-
Tuchtrecht bij het opstellen en uitvoeren
Na afloop van de cursus beschikt de deelnemer over een actueel en verdiept inzicht in de (notariële) praktijk en theorie van het levenstestament.
Middaggedeelte - Docent: drs. T. (Theo) Trompetter
De beoordeling van wilsbekwaamheid is steeds vaker relevant. Niet alleen bij twijfel aan de wilsbekwaamheid, bijvoorbeeld bij het opmaken (of van kracht worden) van een levenstestament of andere notariële akten. Maar ook om wilsbekwaamheid tijdig te documenteren ter voorkoming van discussies achteraf. En natuurlijk met het oog op ouderenmishandeling en financiële uitbuiting (“moeder wilde dit zelf !” ??)
De beoordeling van wilsbekwaamheid dient door een ter zake kundige arts te worden vastgesteld, als er aanleiding of reden bestaat (zou moeten bestaan) om de wilsbekwaamheid niet aan te nemen of hieraan te twijfelen.
Onder meer wordt er aandacht besteed aan de volgende onderwerpen:
- Waarom de wilsbekwaamheid beoordelen
- Hoe dient de wilsbekwaamheid te worden bepaald
- Welke misverstanden zijn hardnekkig
- Wilsbekwaamheid in relatie tot notariële akten
- Wilsbekwaamheid in relatie tot ouderenmishandeling en financiële uitbuiting
- Bepaling van wilsbekwaamheid achteraf?
-
Procedurele aspecten van een aanvraag ter beoordeling van de wilsbekwaamheid
De cursist weet wat wilsbekwaamheid inhoudt, wanneer deze dient te worden beoordeeld door een ter zake kundige arts (VIA-register) en hoe dit in zijn werk gaat.
Cursusmateriaal
De hand-out van de PowerPointpresentatie(s) van de docent(en) en eventuele andere documenten worden enkele dagen voorafgaand aan de cursus met u gedeeld via het portaal MijnFBN. Tevens verzoeken wij u een wettenbundel naar de bijeenkomst mee te nemen.
Praktische informatie:
Deze cursus vindt plaats op 30 januari 2024 te Utrecht.
Tijd: 10:00 - 16:15 uur.
Prijs: € 575 excl. btw (5 PE).
Doelgroep: (kandidaat-)notarissen.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Loïs van Schie van FBN Juristen via 088 - 22 22 123 of via info@fbn.nl. Op deze cursus zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.
Docent(en) van deze cursus
drs. Theo Trompetter
Drs. Theo Trompetter is medisch adviseur (arts) en opleider. Sinds 1994 is hij verantwoordelijk voor tal van opleidingsprogramma’s op het terrein van Maatschappij & Gezondheid voor diverse opleidingsinstituten. Hij verzorgt onder andere opleidingen en studiedagen voor met name artsen, medisch adviseurs, indicatieadviseurs Wmo en Wlz, paramedici, gemeenteconsulenten en notarissen. Expertise-Rapporten opmaken en het doen van second opinions voor gemeenten en andere instanties behoren ook tot zijn gebied.
mr. Aniel Autar
mr. A.R. (Aniel) Autar is jurist in hart en nieren en richt zich voornamelijk op ondernemingsrecht en estate planning. Een steeds groter deel van zijn internationale ondernemingspraktijk heeft betrekking op Indiase, Russische en Chinese cliënten/markten. Door zijn OCI-status (Overseas Citizenship of India) kan hij een breder pakket aan diensten leveren […]