Afwikkeling van vruchtgebruiktestamenten
In de boedelpraktijk komen nog veel oude vruchtgebruiktestamenten naar voren. Ook in de situatie dat een erflater een flexibel testament heeft gemaakt, kan bij de afwikkeling van de nalatenschap door de langstlevende echtgenoot vaak worden gekozen voor de variant van het vruchtgebruiktestament.
Een vruchtgebruiklegaat kan zorgen voor een juiste belangenbehartiging in een familie: de langstlevende krijgt bijvoorbeeld het vruchtgebruik van aandelen in een BV en van een woning, terwijl de aandelen en de woning zelf naar de kinderen gaan. Dat kan bijvoorbeeld bij familievermogens en bij stieffamilie -situaties de beste weg zijn (of lijken).
Een zorgvuldige afwikkeling van de nalatenschap (waarbij rekening wordt gehouden met termijnen) is bij vruchtgebruiktestamenten extra van belang.
Onderwerpen die aan de orde komen
In deze cursus krijgt u onder andere antwoord op de volgende vragen:
- Wat zijn de afwegingen bij de keuze die gemaakt wordt?
- Wat is het belang van het vestigen van een gelegateerd recht van vruchtgebruik?
- Waarom kiezen voor een vruchtgebruik, in plaats van een legaat tegen inbreng en/of de (quasi-)wettelijke verdeling?
Gekeken wordt ook naar het (civiele en fiscale) verschil tussen een vruchtgebruiktestament/vruchtgebruiklegaat en een tweetrapsmaking (fideicommissaire erfstellingen en/of legaten).
Leerdoelen
Na het volgen van deze cursus weet u wat de voor- en nadelen zijn van een vruchtgebruiktestament in vergelijking tot andere testamentvormen. Ook weet u wat de belangrijkste aspecten zijn voor de civielrechtelijke en fiscale afwikkeling van nalatenschappen met een vruchtgebruiklegaat.
Cursusmateriaal
De hand-out van de PowerPointpresentatie van de docent en eventuele andere documenten worden enkele dagen voorafgaand aan de cursus met u gedeeld via het portaal MijnFBN. Tevens verzoeken wij u een wettenbundel naar de bijeenkomst mee te nemen.
Praktische informatie
Deze cursus vindt plaats op dinsdag 15 oktober 2024 te Amersfoort.
Tijd: 13:30 - 16:45 uur.
Prijs: € 375 excl. btw (3 PE).
Doelgroep: (kandidaat-)notarissen.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Educatie van FBN Juristen via 088 - 22 22 123 of via info@fbn.nl. Op deze cursus zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.
Docent(en) van deze cursus
mr. Ronald Brinkman